Blog van Herman Serras

Huguette en Herman reizen

Friesland 2018–deel 2

Posted by Herman op 12 april 2018

woensdag 11 april 2018: Franeker – Harlingen – Makkum

Onderweg naar Franeker volgen en kruisen we weer talrijke kanalen.

brug en fietser

Enkele jaren geleden bezochten we in Franeker het oudste nog werkend planetarium ter wereld. Het werd einde 18e eeuw gebouwd door Eise Eisinga, een wolkammer met een bijzondere belangstelling voor wiskunde en sterrenkunde. Ik breng nogmaals een bezoek aan dit merkwaardig planetarium. Boven de zoldering van de woonkamer ziet men een kluwen aan horizontaal geplaatste tandwielen dat resulteert in het planetarium dat men in de woonkamer kan bewonderen. Woonkamer en slaapkamer vormen ook een geheel.

DSCN0340

planet 2

plan 1

plan 3

Terwijl ik het planetarium bezoek maakt Huguette een wandelingetje in de vrijwel uitgestorven straten, o.m. langs het stadhuis. Het is zonnig, maar er waait een koude wind.

franeker stadhuis

We rijden verder naar Harlingen, waar veerboten vertrekken naar een paar Waddeneilanden. Het stadje wordt doorsneden door talrijke waterlopen en regelmatig worden de bruggen geopend om vaartuigen door te laten.

harderwijk

We gaan er lekker middagmalen (schartongetjes) in het restaurant waar we ook enkele jaren geleden lekker aten. Onze terugweg loopt gedeeltelijk over de dijk langs de oever van het Ijsselmeer. Zeilschepen, kitesurfers, dijken,… Ook een oude en nieuwe molen samen op de foto.

Ijsselmeer 1

ijsselmeer 2

molens oud en nieuw

We maken nog een klein verkennend fietstochtje rond de waterplas bij ons verblijf.

 

donderdag 12 april: Schiermonnikoog

Vandaag zijn we vroeger uit de veren, want we moeten eerst ongeveer 70km rijden om in Lauwersoog om 9u30 de veerboot te nemen naar het Waddeneiland Schiermonnikoog. De overtocht duurt ongeveer 45 minuten.

veerboot schier

Het autoverkeer is streng beperkt op Schiermonnikoog en daarom heeft Huguette het moedig besluit genomen om, na niet meer te hebben gefietst sinds haar ernstige val in augustus 2016, hier een fietstochtje te maken. Spijtig genoeg zijn de weersomstandigheden niet gunstig: het is koud en er waait een flinke oostenwind.

schier fietsen hug

We volgen een parcours dat ik op het internet heb gevonden. Het leidt ons langs zeer gevarieerde landschappen: plassen, duinen, strand, bos…

schier 1

schier 2

schier 5

schier 7

We passeren ook voorbij de rode vuurtoren en zien ontelbare vogels en ganzen en af en toe ook een fazant.

schier vuurtoren

schier fazant

In het dorp Schiermonnikoog gaan we middagmalen. Een poosje uit de koude wind zitten doet deugd.

schier dorp

Het is nog een eind naar de aanlegkade en de laatste loodjes tegenwind en helling wegen zwaar. Zoals zo vaak was de afgelegde afstand ook groter dan gepland: 25 km voor een eerste tocht sinds 20 maanden en dan nog in dergelijke ongunstige weersomstandigheden is bewonderenswaardig.

schier fiets duwen

Om 16u30 varen we terug naar Lauwersoog en om 19u zijn we weer in ons verblijf, een beetje later dan we gewoon zijn. Morgen wordt het een kalme dag zegt Huguette, maar of dat zo zal zijn valt af te wachten.

 

Eén reactie to “Friesland 2018–deel 2”

  1. Anne said

    Wat goed, zo weer fietsen!

Sorry, the comment form is closed at this time.